Отец Алексей Мечов - изповедникът на Москва

Наскоро на книжния пазар се появи книгата "Жизнеописание на московския старец отец Алексей Мечов". Книгата се издава от пловдивския храм "Св. Параскева" и е с благословението на Пловдивския митрополит Николай. 

Трудно се пише за човек от такъв калибър, за това и думите трябва да са премерени. Езикът, на който е написано животоописанието  на този голям свещеник от монахиня Юлиания, е много красив. С подробности е описан не само живота на отеца по дати и години, но и всички онези перипетии, които го изграждат като личност, като духовник и му помагат да стане праведник. Книгата впечатлява и с богатството на десетки дивни и чудодейни случки с отец Алексей във време, в което Църквата се изправя пред голяма и сериозна битка. Война за своето оцеляване. 

Знаменити са описаните на няколко пъти срещи между отец Алексей и отец Йоан Кронщадски, както между отец Алексей
и отец Георги Флоровски, който не веднъж е препращал свои чеда да се изповядват при скромния отец Алексей. Бил е толкова скромен, че дори и митрополити и епископи са се изповядвали при него. А пламенната му вяра е повече от инструмент, с който много хора покрай отеца, са достигнали до спасението. 

Книгата не е голяма. Чете се бързо и в книжарниците може да бъде намерена на цената от 12 лв. Определено си струва да се прочете, защото тя показва не само живота на един московски свещеник от началото на XX в., но показва делото и борбата на един православен проповедник в зараждащия се войнствен атеизъм, който избива и праща в лагер всеки, който вярва в Бога. В края на книгата са изложени и различни случки, които показват прозорливостта на праведния отец Алексей. 

Ангел Карадаков