В сенките на утрешния ден

Съвсем наскоро на българския книжен пазар излезе, преведената от нидерландски, книга на Йохан Хьойзинха, в която известният културолог, филолог и историк спира своето внимание върху кризите на неговото време (книгата е писана през 1935 г.) и се опитва да даде диагноза на духовните страдания на нашето/неговото време. 

Книгата е многопластова и актуална дори днес. Според автора светът сега (през XX в.) преживява далеч по-интензивен и цялостен процес на разпад, но в книгата си той не е чак толкова песимистичен. Констатациите на проблемите в обществото от Хьойзинха са актуални и днес, защото човечеството само по себе си не би могло да не живее или да не преживява криза. Дали съвременната ни криза е икономическа, интелектуална или духовна зависи единствено от възприятията на онзи, който съумее да забележи и да оцени случващото се около него. Но в съвремието ни отсяването на житото от плявата става съвсем трудно, защото както отбелязва и авторът на книгата съществува интелектуално свръхпроизводство, непрестанен излишък от печатно и ветреещо се в ефира слово и една почти дивергенция на идеите. Последното се случва и заради това, че творецът зависи от рекламата и с това - от модата, а те и двете - от търговския интерес. Според автора с напредването на културата неизбежно спада стойността на разменната монета на мисълта - словото. То се разпространява все по-лесно и във все по-безмерни количества... Най-големият проблем обаче идва от това, че с обезценяването на печатното или усното слово нараства безличието към истината. Пренебрегването на Истината всъщност и довежда човека до неговите "кризи". Първо в личен, а след това и в обществен план. 

Намирайки се в омагьосания кръг на собственото си аз, преминаваме своите върхове и падения по-трудно. Започваме да не се ориентираме около случващото се и да се губим между онова, което е добро и онова, което е зло. А загубата на ориентир и основа ни връща към изначалното, към онова, от което сме тръгнали. Странни времена са. Човешкият Разум, някога борил се срещу Вярата и сметнал, че е спечелил битката, сега, за да избегне разпада си, трябва да търси убежище във вярата. Защото само върху непоклатимата и несъкрушима основа на едно живо метафизическо съзнание е възможно абсолютното понятие за истината, със своите последствия във вид на напълно валидни норми за нравственост и справесливост, да се опази от отмиращия поток на инстиктивен напор за живот, пише Хьойзинха. 

"В сенките на утрешния ден" ще даде на всеки по-любопитен малко по-различен поглед върху света и най-вече върху въприятието му към постоянно случващото се около него. Книгата ще помогне не само да не загубим своята критичност към заобикалящото ни, но и ще ни даде рамка, в която бихме могли да съберем мислите си. 

Книгата е издадена от издателство Сонм. Цената й е 16 лв. 

Горещо препоръчвам. 

Ангел Карадаков