"За моя живот" - трудът на монах Гибер от Ножан

Представете си време на рицари, краля и принцове. Време на кражби, убийства, омраза, престъпления и обезчовечаване на човека. Така накратко може да описана книгата на монах Гибер от Ножан. 

Гибер е игумен на манастира в Ножан, Франция, живял е в периода 1055-1125. Трудът му, преведен на български от Красимира Гагова, е признаван от мнозина за първата автобиография в Европейското средновековие.

Монах Гибер започва разказа за своя живот, като говори за детството си, игрите, обучението си и майка си, която има издигнат висок пиедестал в неговата творба. Откровено споделя за недъзите на своето време. Някои от изобличенията му звучат актуално дори днес. 

"Ти знаеш, Господи, колко трудно, почти навъзможно е днес жените да запазят подобна чистота: колко целомъдрие е имало в онези дни, толкова днес един брак може да бъде разрушен само от някой слух. Уви! За нещастие, колко много се сринаха в наше време свенливостта и достойнството в поведението на девойките, колко намаля майчиният надзор и над обноските, и над (външния) им вид, така че цялото им държание се свежда до празно веселие, изпълнено със звънливи шеги, намигания и брътвеж, до разпуснатост в походката и глупост в нравите... Всяка от тях се смята за изпаднала в тежка беда, ако не й се носи славата, че има много обожатели, и за всяка е въпрос на благородство и дворцова известност да бъде следвана от непрекъснато нарастваща тълпа... Но за какъв срам говоря, когато единственият срам е да си различен от другите и да покажеш по-малко жажди за наслади? Никой не се въздържа да се хвали лично с броя на любовните си авантюри или със специален подарък, с който се е сдобил, нито пък се притеснява да засрами пред Теб тази, която обича; обичайно е станало всеки да проявява благосклонност към общата развала", пише откровено в своята книга монах Гибер. 

Разказът на минах Гибер дава интересен поглед не само върху живота на обикновените хора през Средновеконието (защото, преди всичко, сме свикнали да четем и гледаме филми за живота на царските особи през това време), но и показва отношението на средновековния човек към вярата и Бога. В своя труд "За моя живот" Гибер споделя за много чудеса, сличили се пред очите му или разказани от други. Интересна е и съдбата на някои от първенците в размирна средновековна Франция. 

Четейки "За моя живот", спокойно можем да прибавим и вечните думи, че няма нищо ново под слънцето, но новото е добре забравено старо. Така и колкото днес да се мислим за различни, монах Гибер ни показва, че нито в добродетелите, нито в греховете се различаваме от предшествениците ни от преди почти 1000 години. 

Книгата е издадена през 2017 г. от издателство "Полис". Цената й е 14 лв. 

Ангел Карадаков