Остатъкът от деня - английски разказ от един японец

Това може би е най-английския роман, който съм чел. Интересното е, че е написан от японеца - Казуо Ишигуро, но е толкова добре описана психологията на средностатистическия англичанин, че оставаш с впечатлението, че е писан именно от поданик на кралицата. 

Неизживяна любовна история, която вплита в себе си животите на един иконом и една гувернантка и случващите се световни промени в хола на едно английско имение. Наглед простата история въвлича в себе си лица и събития, които са начертали съвременната история на Европа. 

В романа ще ви направи впечатление сериозността на главния герой към неговата работа и професионализмът му, дори при най-тежкия момент от неговия живот - смъртта на негов близък. А историята с неговото първо пътешествие извън пределите на имението, ще ви накарат да се потопите в напълно английската среда. То е и равносметка на живота му - този преди и този след влюбването. 

Казуо Ишигуро бе непознат автор за мен. След прочитането на "Остатъкът от деня" исках да прочета и останалите му романи. Все още не съм, но някой ден се надявам да го направя, иначе три от творбите на Ишигуро са екранизирани, но смятам, че книгите му ще ви харесат повече. 

Ангел Карадаков

Казуо Ишигуро

Той е роден на 8 ноември 1954 г. в Нагасаки. Семейството му емигрира в Обединеното кралство, когато става на 6 години. Родителите му са мислили, че ще се върнат в Япония. Затова Казуо израства и се образова между две култури.

През 1978 г. получава бакалавърска степен от университета в Кент по специалността английски език и философия. Магистърската му степен (отново по хуманитарни науки) е от университета на Източна Англия две години по-късно.

През 1981 г. започва литературната му кариера — тогава публикува 3 разказа. Първият му роман е „Замъглени хълмове“. Книгата е посрещната радушно от критиката, получава национална литературна премия от Кралското литературно общество и е преведена на 13 езика. Произведението е изградено от спомените на японката Ецуко, която трябва да преживее самоубийството на дъщеря си.

Вторият роман на Ишигуро „Художникът в плаващия свят“ също жъне успехи. Книгата е удостоена с премията „Уитбръд“ за най-добра творба през 1986 г.

Третият роман — „Остатъкът от деня“ (1989 г.), прави писателя международно известен. И в трите произведения главните персонажи се оглеждат назад, като се опитват да разберат отминалите събития.

Публикува още творби, между които и романа „Когато бяхме сираци“ (2000 г.). В него се разказва за частен лондонски детектив от двайсетте години. Но главното тук е не криминалният сюжет, а идеята за самопознанието на личността.

За литературните си постижения Ишигуро е награден през 1995 г. с Ордена на Британската империя. Сега живее в Лондон с жена си и дъщеря си.