Умберто Еко и неговият "Нулев брой"

Италия 90-те години. Мъж на средна възраст започва работа като редактор във вестник, който няма да излиза от печат. Колеги са му треторазрядни журналисти с почти никакъв опит и стаж. 

Мистериозна неразкривана история обаче преобръща начинанието на групата репортери и редактори. Убийство пък започва началото на техния край. "Нулев брой" на Умберто Еко е приятна и лека книга, която бърка дълбоко в съвестта на журналистическата професия и както сам главният герой се изразява, че "трябва да се говори на езика на читателя, а не на този на интелектуалците", а и от там за това, че "съдбата на ежедневниците е да приличат на ежеседмичници". 

Книгата обаче завършва с доста мрачна констатация. Всичко около нас е като нарисувано от импресионистите: "организирана корупция, мафиотът официално в парламента, беглецът от закона в правителството, а в затвора само албанските кокошкари. Приличните хора ще продължат да гласуват за мошениците, защото няма да вярват на Би Би Си или няма да гледат предавания като това... може би в праймтайма ще излъчват продажби...". 

Първият ми досег с Умберто Еко бе наистина заинтригуващ. По начало винаги съм харесвал книги, филми и въобще неща писани за журналисти и журналистиката, но Еко успява да бръкне в раната - на липсата на свобода на словото, на автоцензурата и на страха от това да ти запушат устата. Вестникът, за когото той пише така и нямаше да излезе, защото бе проект за удовлетворяване на лични амбиции и свършване на определени цели и задачи. Но в книгата прозира и друга една истина, че новините не са това, което се случва пред очите ни. Новините са това, което журналистите ще напишат, че се случва и тук е вече разминаването между различните истини. А що е истина? 

Книгата на Еко не е особено голяма и се чете бързо. Отделете си няколко дни и се потопете във времето на 90-те, в една редакция на италиански вестник. Уверявам ви, че ще ви бъде интересно. 

Ангел Карадаков

ИздателБард
ПреводачМария Панева
Брой страници222
Година на издаване2015
Корицимеки
Езикбългарски
Тегло293 грама
Размери14x21
ISBN9789546555793
Баркод9789546555793