Варненският митрополит Симеон и неговия превод на Първото послание на св. Климент до Коринтяните

Съвсем неотдавна на книжния пазар у нас се появи изданието на Варненска и Великопреславска св. митрополия - "Първо послание на Климента до Коринтяните – Учение на дванадесетте апостоли". 

Книгата е издадена по повод 180-та годишнина от рождението на приснопаметния Варненски митрополит Симеон. Той е един от изтъкнаните духовници на Българската православна църква от XX в. По негова инициатива и желание е създаден официоза на БПЦ - "Църковен вестник", който през тази година пък става на цели 120 години. Както казва Варненският митрополит Йоан в своя предговор към книгата - митрополит Симеон "е съчетал в личността си висока монашеска духовност с изключителна образованост и култура, любов към Бога и Църквата. Високопросветен духовник, митрополит, който полага душата си за своето паство или ако трябва да изразим всичко с едно изречение без преувеличение можем да кажем, че той може да бъде наречен човек на синтеза".

Интерес за читателите със сигурност ще бъдат двете преведени книги, особено като се има предвид фактът, че книгата е двуезична - на български и гръцки език. Българският превод е на митрополит Симеон, като издаването на книгата е съобразено с изискванията на съвременния българския правопис. По текста е работил доц. д-р Светослав Риболов, изявен учен богослов в областта на патрологията и специалист по класическите езици. 

Самата книга не е никък голяма и съответно не би представлявала трудност за никой от нас да я прочете, като разбира се воденето на бележки е препоръчително, особено ако възникнат различни въпроси и питания около посланието на св. Климент и Учението на св. апостоли. 

Появата на подобно издание, което е публикувано във времето назад като подлистник на "Църковен вестник", говори, че у нас не са забравени старите трудове на блаженопочившите архиереи и духовници на родната ни църква, но идва време, в което можем да преоткрием духовните им трудове. В днешно време имаме и възможността дори да надградим направеното от тях. 

Надявам се в следващите месеци и години Варненска и Великопреславска св. митрополия да издаде и другите големи и значими трудове на митрополит Симеон, който ще остане в историята на Църквата и като голям книголюбец и почитател на писаното слово. 

Ангел Карадаков