Бруно Шулц и неговите Канелени магазини

След прочитането на творение от автор от калибъра на Бруно Шулц трудно се говори. Неговата книга "Канелените магазини", издадена от издателство Аквариус представлява своеобразен сън-видение. 

Мисълта на автора препуска бясно в галоп през цялата творба. Сюжетът е колкото прост, толкова и изпълнен с неясноти, които не всеки успява да изясни за себе си. Малко момче разказва за своя баща, който страда от умствено заболяване. Мисълта на героя-разказвач обаче твърде често се преплита буквално с тази на героя, за когото разказва. 

Подобен тип литература определено не е за всеки и се чете бавно - на час по лъжичка, за да може да бъде осъзната, осмислена и прояснена. Бруно Шулц е от полските автори, които са почти непознати у нас, а литературното му перо няма аналог сред нашите писатели. Това го прави уникален и полезен. Преводът на изданието е също добър. 

Съдбата на този евреин  полски произход е трагична. Завършва живота си в лагер, прострелян от гестаповеца Гюнтер. Въпреки скромния си и беден живот (живее почти целия си живот в малкото градче Дрохович и е учител
по рисуване), Шулц остана безсмъртен и увековечен в своите две единствени творби - "Канелените магазини" и "Санаториум "Клепсидра". 

Ако имате няколко свободни дни, то посветете ги на Шулц и неговите Канелени магазини. 

Ангел Карадаков