Джером К. Джером и историята на списание "Добро настроение"

Попадали ли са ви стари вестници? А списания? Щом ги разгърнете усещате аромата на старата хартия, с допир може буквално да погалите буквите, които от годините съвсем са изпъкнали от листа. Жълтите страници свидетелстват за едно загубено време, в което и литературата се е ценяла повече, а и журналистиката също. 

По същия начин бихте се почувствали ако прочетете книгата на Джером К. Джером - "Истории от Флийт Стрийт". Това е улица, в която през сграда се намират известни издателства и печатници на вестници и списания. На тази същата улица Джером разказва истории за създаването на списание "Добро настроение", за не винаги благодарната работа на журналистите, както и за техните приятели и тревоги. 

В стила на Джером, ще се забавлявате с истинския английски хумор, сарказъм, остроумие и шеговитост. Разбира се в тези няколко разказа авторът поставя някои основни постулати в журналистиката, а именно че това е едно "свещенно дело", както и това, че трябва да се "възпитава публиката". 

В един от епизодите в разказите редакторът на списание "Добро настроение" Питър Хоуп се възпротивява на своя издател да снижи културата си на писане, защото списанието се било превърнало в елитарно. Възразява Хоуп с аргумента, че изданията не бива да снижават качеството си за сметка на продажбите, но да възпитават, ограмотяват и правят по-знаеща своята публика. Но, с думите: "Да се мисли е тъжно. Затова трябва да се мисли по-малко", в списанието се налага да се правят редица компромиси. 

Книгата, в която са събрани няколко истории, е интересна и с това, че отново ни пренася в света на Викторианската епоха, където се срещат както джентълмените, така и изисканите дами, с положение. 

"Истории от Флийт Стрийт" се чете бързо, леко и е приятно четиво за отмаряне и почивка. Цената на книгата е 8.95 и е издадена от издателство "Хеликон". 

Ангел Карадаков