Оливие Клеман и неговите размисли върху християнските празници


Не успях да присъствам на официалното представяне на книгата "Христос възкръсна" на Оливие Клеман, издадена от фондация "Комунитас". За това реших да ви споделя за нея в блога. Имайки предвид, че все още се намираме в пасхалния период на годината е дори редно да поговорим за едно такова издание. 

Първо ще кажа, че книгата никак не е голяма. Само някакви си 62 страници. Но, винаги има едно голямо но, книгата е пълна с толкова много послания, че ви съветвам, почвайки я да си държите близо до вас моливче, с което да си подчертавате важните неща. Поне аз така правя с някои книги, а тази на Клеман е почти цялата подчертана. 

В книгата са включени няколко негови размисли за празниците Рождество Христово, Богоявление и разбира се Страстната седмица и Възкесение Христово, Възнесение Господне и Успение на Пресвета Богородица. Начинът, по който той говори за тези свещени дни не е просто проповед, беседа или богословско размишление. Клеман преминава отвъд църковната проповед. Той извежда ума на читателя в дебрите на християнската философия, потапя го буквално в богословието на Църквата. 

Идеите, които споделя са наистина интересни и си заслужава човек да размишлява върху тях. Например на едно място, говорейки за човешката свобода и Божията правда той казва: "Ръката, някога запушила устата на Иов, е вече прободена. Ето го и истинският отговор на Иов - тази ръка, в която е "пробита дупка", оставя викът на човешкото страдание да проникне във вечността, за да с обърне в любов... "Свидетелят на небесата", "Застъпникът във висините" (Иов. 16:19), Когото Иов едва се осмелява да спомене, сам се озовава в положение, дори по-тежко от това на Иов..."

На друго място пък Клеман казва, че Христос идва, "за да сподели нашите отчаяния, като ги отвори за вечността Си, като ни предложи живот, по-силен от смъртта". Тази идея на Христов живот, за живот в и по Бога присъства във всички текстове на Оливие Клеман. 

За него можем само да кажем, че е закърмен с православната вяра. Той е активен труженик в живота на Православната църква във Франция. Бидейки професор в Православния богословски институт "Св. Сергий" (Institut Saint-Serge) в Париж, той се превръща в един от най-ценените и плодотворни автори и авторитети в Западна Европа. Автор е на над тридесет книги за живота и историята на Православната църква. Почива на 15 януари 2009 г. 

И както пише в изданието той "се спира в тази книга върху дълбинното значение на "силните времена" на вярата". Не просто говори за Христос, за вярата, за живота в Бога, но и отвежда мисълта на съвсем друго ниво. Подарява идеи за размисъл, надграждане и представя различна перспектива, върху която няма как човек да не се замисли, ако прочете изданието. 

Горещо препоръчвам. 

Христос воскресе! 

Ангел Карадаков

За книгата може да чуете и в моя подкаст - тук.