Една книжарка във Виена - "Моята малка книжарничка"

Както може и да ви направи впечатление в този блог за книги, който успешно навърши (през февруари) една цяла година, често съм публикувал прочетени от мен книги за книжарници. 

Неслучайно и първата книга публикувана тук е "Дневникът на един книжар - книгата, която исках да прочета два пъти".  След това, в края на 2019 г., споделих в блога и мнението си за книгата "Книжарничката на острова - книга за хората от литературния свят".  И сигурно ще се запитате защо вече трета книга за книжарници? Разбрахме, че съществуват магазини за книги и че те се продават там, както и за живота на собствениците на книжарници. 

Та, защо? Защото ако трябва да се изразявам метафорично, то книжарниците са прещъпулника за книгите. Там става ясно една книга добра ли е, лоша ли е, ще бъде ли четена или пък ще остане завинаги забравена от историята. И ако библиотеките са храмовете на книгите - там, където остават те за вечни времена, то в книжарниците хората срещат за първи път своите книги, които в един или друг момент от живота им, може да им помогнат все с нещо. 

И така, последната прочетена от мен книга за книжарници е "Моята прекрасна крижарничка". Книгата е доста лека като четиво, не натоварва, не притеснява, не затормозява. Написана е като едно дълго писмо до приятел. Дневник на една жена, живееща със семейството си в германския град Хамбург, която се премества във Виена и осъществява своята мечта - да основе книжарница и да продава книги. Книгата е изпълнена с различни перипетии, пред които ентусиазираното семейство се изправя пред пълния с несгоди живот на търговеца на книги. 

Ако търсите нещо приятно за четене, което да ви отдалечи за малко от днешното ни странно и натоварващо ежедневие, то тази книга е особено подходяща. Тя може и да не ви научи на нещо кой знае какво, но пък със сигурност ще ви насърчи да четете повече, както и да пазаруване книги не от интернет, а от малките квартални книжарнички. 

Книгата е със скромните 160 страници, а нейн автор е Петра Хартлиб. Издателството е Сиела. Книгата в много от книжарниците е изчерпана, но при поръчка може и да я открият. 

Ангел Карадаков